Home Przepisy Przetwory – mizeria z ogórków na zimę

Przetwory – mizeria z ogórków na zimę

by Ogrodnicza Obsesja
Sezon ogórkowy w pełni. Dla smakoszy mizerii polecam sprawdzoną sałatkę z ogórków z dodatkiem musztardy francuskiej, którą właśnie zrobiłam. Wymaga krótkiego pasteryzowania.

Składniki: 3 kg ogórków , 3 szklanki wody, 1 szklanka octu winnego, 1 szklanka cukru, 2 łyżki soli, 3 łyżki musztardy francuskiej.
Wykonanie: ogórki wypłukać i bez obierania pokroić w cienkie plastry. Zalać zaprawą przygotowaną z w/w składników i zostawić na 4-5 godzin.
 
 
 
Przełożyć do słoiczków ogórki z zaprawą, lekko ubić, tak by zaprawa zakrywała mizerię. Pasteryzować 10-15 min.  na małym ogniu.
 
 Rozalka

You may also like

Leave a Comment