Tykwa – wytrawianie (currado) i co jeszcze z tykwy można zrobić
W sezonie 2014 posiałam tykwę i zbiory miałam uch! ogromne, bo ostała mi się jedna, niewielka odmiany Birdhouse, którą wysuszyłam powoli i tak sobie stała rok. Więcej o uprawie tylkwy…
W sezonie 2014 posiałam tykwę i zbiory miałam uch! ogromne, bo ostała mi się jedna, niewielka odmiany Birdhouse, którą wysuszyłam powoli i tak sobie stała rok. Więcej o uprawie tylkwy…
Rabarbaru nie rozsadzamy często, bo w jednym miejscu może rosnąć kilkanaście lat, ale ja postanowiłam spróbować go rozmnożyć i przenieść w głąb ogrodu. Tą pracę można robić na wiosnę i…
Pierwszy raz mam okazję skorzystać z kalendarza księżycowego, słyszałam o nim, ale nie miałam jeszcze w rękach. Co to jest w ogóle ten kalendarz? Jak wpiszemy sobie w google, to…
Marchewka to jarzyna, która kojarzy mi się z domem, typowym polskim ogrodem, zupą, surówką z jabłkiem, mamałygą z groszkiem z przedszkola i ogólnie z czymś, co zawsze było, jest i…
Zainspirowałam się w tym roku bardziej naturalnym, organicznym prowadzeniem ogrodu, tematem permakultury. Co mam coś w ogrodzie zrobić, zadaję sobie pytanie, jak w naturalnym środowisku zachowałaby się ta roślina i…
Ech świeża dostawa cebul na jesień… nie można się oprzeć, żeby nie uzupełnić rabat, które nornice nam w tym roku spustoszyły. Od gartenea.pl dostaliśmy paczkę cebulowych: piękne lilie świętego Józefa…
Jak co roku, tak i w tym, do wojsławickiego Arboretum zjeżdżają się ludzie owładnięci tą samą obsesją, co my 🙂 ale nie tylko. Bo tutaj odbywa się Festiwal Traw Ozdobnych…
Winogron stary, którego odmiany nie znam, zaowocował w tym roku jak nigdy dotąd (ja przynajmniej nie widziałam), ale jego owoce są dość cierpkie, kwaśne – nie jestem fanką takich na…
W zeszłym roku juki kwitły nam po raz pierwszy, po jednej z kępy. W tym roku rozkrzewiły się i miały po kilka kwiatostanów. Teraz postanowiłam pójść za radą tych, którzy…
Lipiec to czas robienia nalewki na niedojrzałych owocach orzecha włoskiego. Przepis jest prosty i sprawdzony. Nalewka ta pomaga w dolegliwościach żołądkowych. Składniki (ja robiłam podwójną porcję): 13. jeszcze zielonych włoskich…