Suszenie – nać selera i pietruszki

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nacie przygotowane do suszenia w pojemnikach suszarki.

Teraz jest czas zrywania natek pietruszki czy selera i jeśli macie ich więcej, to dobrym pomysłem jest je ususzyć – będą jak znalazł do zup, sosów i innych potraw – ekologiczne, z hodowli własnej 🙂

Do suszenia większych ilości najlepiej użyć specjalnej suszarki – jest to koszt rzędu 100zł. Bardzo, bardzo przydatna rzecz – suszyć można w niej wszystko – grzyby, owoce, zioła, nasiona – co chcecie. Jeśli nie ma cie suszarki, to nacie można powiązać i powiesić w przewiewnym miejscu albo rozłożyć na większej powierzchni, przy czym trzeba je często przewracać – kilka razy dziennie – żeby nie zwilgotniały i nie wytworzyła się nam pleśń.

My ułożyliśmy nasze nacie na piętrowych półkach i podłączyliśmy suszarkę 🙂 Teraz pozostaje czekać.
Ususzone nacie wkładamy do słoiczków i szczelnie zamykamy, najlepsze są słoiki z hermetycznym zamknięciem – ważne, żeby nacie były całkowicie ususzone i w słoikach nie było wilgoci. Tak można przechowywać kilka miesięcy, akurat to następnej tury świeżych natek 😉

Rozalka&Joanna

Related posts

„Spaghetti” z cukinii

Ząbki czosnku w oleju na zimę.

Woda lawendowa – mój pierwszy hydrolat lawendowy DYI