Śliwki węgierki we własnym syropie – przetwory na zimę

OLYMPUS DIGITAL CAMERA


Słoiki ze śliwkami, po pasteryzacji zmniejszają swoją objętość.
Najprostszy sposób na wykorzystanie nadmiaru śliwek węgierek, to „przechowanie” ich we własnym syropie.  Niestety, trochę czasu  trzeba poświęcić na przygotowanie słoików i samych śliwek, ale to sama przyjemność, oczywiście dla tych, którzy lubią robić zapasy na zimę.   
Przepis jest prosty:

śliwki płuczemy w gorącej wodzie, wyjmujemy pestki  i układamy w słoikach  warstwami, które posypujemy cukrem , nie za dużo –  łyżeczkę cukru, dalej układamy warstwy lekko przyciskając, na koniec  zasypujemy  znów cukrem. Nie dodajęw ogóle wody. Następny etap to już pasteryzacja, jak zwykle 30 min. I słoiki odwracamy do góry dnem do ostygnięcia. 

Śliwki same puszczą sok i zmniejszą swoją objętość (zob. zdjęcie). Wykorzystać można do ciast drożdżowych, kruchych, naleśników, racuchów, deserów, kompotów, itp. według własnego uznania. 

Related posts

„Spaghetti” z cukinii

Ząbki czosnku w oleju na zimę.

Woda lawendowa – mój pierwszy hydrolat lawendowy DYI

0 comment

https://bazkar.pl 11 maja 2019 - 22:32
Ja kiedyś pasteryzowałam w piekarniku, ale niestety nie wyszło to na dobre. W garnku z wodą, to sprawdzony sposób. Warto jednak, żeby w danej "puli" do pasteryzacji były słoiki tej samej wysokości (albo podobnej). U mnie niestety zawsze jest z tym problem. Takie śliweczki do ciasta ucieranego są idealne!
Add Comment