Lipiec to czas kiedy już mamy zbiory tych warzyw, często, zasianych na wiosnę. Często wszystkie rabaty zajęte i warzywa pięknie rosną. Ale zdarza się też, że nie wszystko wykiełkowało lub już coś zebraliśmy (bób, czosnek na przykład czy sałaty) i teraz mamy wolne miejsce. Oto lista warzyw, które posiejemy lub posadzimy z rozsad w lipcu.
Uwaga: przy sianiu teraz, w lipcu, jak i przy każdym innym, warto pamiętać o zasadach dobrego sąsiedztwa warzyw oraz o zmianowaniu. Czyli co sadzimy po czym i koło czego.
Nasiona można też przed wysianiem moczyć w wodzie, aby przyspieszyć kiełkowanie.
Można też w naturalny sposób zaprawić (o sposobach pisałam tutaj).
Nie będę podawała konkretnych nazw odmian, bo to jest zmienne – nowe mogą pojawiać się na rynku, a znikać stare. Dlatego ważne jest sprawdzać na opakowaniach nasion, czy nadają się do siewu właśnie w tym miesiącu.
Odmiany wczesne.
Jak posiejemy teraz, to zbierzemy jeszcze przed zimą.
Z nią im później w miesiącu, tym lepiej – dni krótsze sprzyjają plonowaniu.
Odmiany letnie – do wyboru, do koloru.
Wysianą w drugiej połowie lipca, zbierzemy późną jesienią.
Ten z baldachami.
Odporna nawet na pierwsze mrozy.
Raczej pod koniec miesiąca, bo w upałach nie będzie radził sobie dobrze.
Zjemy ją jesienią, a czasem nawet wiosną.
Można siać w lipcu tak, aby mieć rozsady w sierpniu, a plon w zimie. Warto tutaj skorzystać z krytego inspektu lub szklarni.
Jesiennie i zimowe odmiany najlepiej siać w pierwszej połowie lipca.
To aromatyczne zioło możemy jeszcze siać w lipcu.
Można siać nawet i w sierpniu.
Co jeszcze siejecie lub sadzicie w lipcu?
Joanna.
0 comment