Chciałabym się z Wami podzielić czymś, co mi wyszło pysznie, a jako że mamy sezon dyniowy, może dla kogoś będzie inspiracją. Przepis na sałatkę z kaszą gryczaną i pieczoną dynią.
Na taką duuużą salaterkę wzięłam mniej więcej ilości jak poniżej. Można to proporcjonalnie zmniejszyć.
Składniki:
– około 3/4 dużej dyni hokkaido albo jedna mała;
– ok. 200-250 g kaszy gryczanej niepalonej;
– kilka suszonych pomidorów;
– garść orzechów włoskich (ja moczyłam kilka godzin w wodzie – przypominają mi wtedy w smaku takie młode :));
– mały pęczek koperku (można bez);
– garść pestek dyni (czy różne inne pestki, jakie lubicie, może być słonecznik, orzechy nerkowca itp.);
– łyżeczka sezamu białego (można pominąć, znowu – co kto lubi);
– oliwa do pieczenia dyni;
– dressing do sałatki.
Dynię patroszę z pestek, kroję na kawałki (takie półksiężyce), wykładam na blachę z papierem do pieczenia. Pędzelkiem smaruję każdy kawałek oliwą i dbam, żeby też była pod spodem – po prostu szczodrze. Ja użyłam tutaj oliwy z pestek winogron z moich suszonych pomidorów (moja miała aromat czosnkowo-bazyliowy). W piekarniku nagrzanym do 150-160 stopni piekę dynie około 25 minut (należy sprawdzać widelcem, czy są już miękkie, podobnie jak z ziemniakami). Studzę.
Z hokkaido nie ściąga się skórki i jest to dynia słodka. Jeśli macie inną dynię, to może należy też obrać. Polecam obierać dynie już po upieczeniu – skórka wtedy po prostu odchodzi, a obieranie surowej czasem bywa męczące.
Kaszę gryczaną gotuję normalnie w wodzie, wg przepisu. Studzę.
Dressing to sałatki przygotowuję następująco – składniki są często na oko.
W słoiku z zakrętką mieszam:
– sporą łyżeczkę musztardy sarepskiej czy jakiejś innej;
– sporą łyżeczkę miodu;
– chlus octu balsamicznego (tego czarnego :));
– chlus oliwy z oliwek;
– duży chlus wody gotowanej – można dać mniej, jeśli się chce gęstszy.
Zamykam słoiczek i mocno tym wstrząsam do połączenia składników. Taki dressing przechowuję w lodówce i dodaję dosłownie do każdej sałatki. Jest on lekko słodki, ale i czuć tą „balsamiczność”.
Kroję pomidory suszone na małe kawałki i siekam koperek oraz orzechy też na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki mieszam w salaterce. Polewam dressingiem, mieszam znów i gotowe.
Podzielcie się swoimi ulubionymi przepisami z dynią w roli głównej.
Joanna.
0 comment