Wiosną naszło mnie na zupę dyniowo i ponieważ mam jeszcze dynie piżmowe z ogrodu, postanowiłam zrobić. Jest bardzo prosta i szybka, ok. 20-30 minut. Przy okazji wyszła wegańska.
Moje składniki na 1.5 litrowy garnek zupy:
- 1 mała dynia piżmowa Muscade de Provence
- ok. 1 litra wody
- dwie garście migdałów
- garść obranych orzechów włoskich
- łyżka posiekanego świeżego imbiru
- łyżeczka koncentratu pomidorowego (opcjonalnie, tylko do smaku – bardzo dobra będzie i bez niego)
- 50 ml mleczka kokosowego
- sól i pieprz do smaku
Z dyni wybieram miąższ tym sposobem:
Miąższ wrzucam do garnka i zalewam wodą tak, żeby woda prawie przykryła kawałki miąższu. Można dać mniej wody – ja dałam po brzegi potem musiałam odlać ok. 3 chochle, bo chciałam mieć gęstszy krem.
Gdy dynia się gotuje (ok. 15 minut), sparzam migdały, obieram je ze skórek i siekam. Wyłuskuję orzechy włoskie. Obieram i siekam imbir.
Przy końcu gotowania dyni, wrzucam imbir. Wszystko blenduję, dodając mleczko kokosowe, koncentrat pomidorowy, sól i pieprz tak, żeby mi smakowało. Na sam koniec dorzucam posiekane, obrane ze skórek migdały i wszystko blenduję jeszcze raz razem. Migdały będą w małych kawałeczkach, co uwielbiam! Zupa jest gotowa. Przelaną do talerza, posypuję orzechami włoskimi.
Bardzo lubię orzechy i migdały w zestawieniu z dynią i mam nadzieję, że Wam też posmakuje, jeśli jeszcze nie próbowaliście. Koniecznie dajcie znać z komentarzu!
Joanna.
2 komentarze