Czas zbiorów papryki – u mnie odmiana Chili i Barani Róg owocuje teraz intensywnie. Obie odmiany są ostre, więc nie sposób wykorzystać ich od razu. Możemy więc takie papryczki w bardzo prosty sposób przygotować do przechowania przez następne miesiące. A właściwie 3 sposoby – suszymy następująco:
1. Na sznurku czy druciku – po prostu przewlekamy papryczki przez drucik lub igłę z nitką i wieszamy w ciepłym, suchym miejscu. Czekamy tutaj dość długo, bo woda musi z nich wyparować, ale za to są bardzo dekoracyjne.
2. W piekarniku – jakieś 5 godzin w niskiej temperaturze, ok. 50 stopni. Wada: czas długi, zaleta – dostępność (piekarnik większość z nas ma).
3. W suszarce do warzyw/owoców. Plus taki, że szybko, minus – trzeba taki sprzęt posiadać.
Po ususzeniu, możemy w całości zapakować do szczelnych pojemników/dekoracyjnych słoików, możemy też posiekać, zmielić… jak kto lubi. Przyprawa gotowa.
Joanna.
Inne ciekawe:
0 comment
A nasionka wsypuję wprost do doniczki. W ten sposób z jednego krzaczka papryczki założyłam hodowlę, którą na zimę biorę do domu i papryczki są zawsze świeże 😊