Krótkie porady – suszenie papryki

przez Ogrodnicza Obsesja
80 wejścia

Czas zbiorów papryki – u mnie odmiana Chili i Barani Róg owocuje teraz intensywnie. Obie odmiany są ostre, więc nie sposób wykorzystać ich od razu. Możemy więc takie papryczki w bardzo prosty sposób przygotować do przechowania przez następne miesiące. A właściwie 3 sposoby – suszymy następująco:

1. Na sznurku czy druciku – po prostu przewlekamy papryczki przez drucik lub igłę z nitką i wieszamy w ciepłym, suchym miejscu. Czekamy tutaj dość długo, bo woda musi z nich wyparować, ale za to są bardzo dekoracyjne.

2. W piekarniku – jakieś 5 godzin w niskiej temperaturze, ok. 50 stopni. Wada: czas długi, zaleta – dostępność (piekarnik większość z nas ma).

3. W suszarce do warzyw/owoców. Plus taki, że szybko, minus – trzeba taki sprzęt posiadać.

Po ususzeniu, możemy w całości zapakować do szczelnych pojemników/dekoracyjnych słoików, możemy też posiekać, zmielić… jak kto lubi. Przyprawa gotowa.

Joanna.

Inne ciekawe:

Podobne tematy

0 komentarzy

Lilka Kamber 10 października 2017 - 07:10

Ciekawe pomysły. Ja swoje niedobitki papryczki (przy nie zjedzeniu całej) kładę na telerzyku na mikrofalówce. Schną szybko. Dzieci się trochę nimi zainteresowały, ale już się nauczyły, że lepiej nie ruszać 😉
A nasionka wsypuję wprost do doniczki. W ten sposób z jednego krzaczka papryczki założyłam hodowlę, którą na zimę biorę do domu i papryczki są zawsze świeże 😊

Odpowiedz
Ogrodnicza Obsesja 9 października 2018 - 10:53

bardzo ciekawy pomysł z tą hodowlą! 🙂 pozdrawiam.

Odpowiedz

Zostaw komentarz

* Umieszczając komentarz, akceptujesz Politykę Prywatności tej strony.

Ta strona wykorzystuje pliki cookies w celu zapewnienia jej prawidłowego działania, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie ciasteczek? Akceptuję Więcej informacji w Polityce Prywatności.

Polityka Prywatności i Cookies