Szukam nowych sposobów konserwacji czosnku poza zwyczajnym jego przechowywaniem w całości. Taki czosnek, który przechowuję w mieszkaniu (nie mam piwnicy ani innego suchego i chłodnego miejsca), już wiosną wybija w pędy i jeśli mam go za dużo, nie jestem w stanie zużyć wszystkiego. W związku z tym zdecydowałam przechować czosnek jeszcze dodatkowo na inne sposoby.
Jednym z nich jest konswerwacja w oleju.
Wybrałam dobry olej słonecznikowy, natomiast może być każdy, nawet oliwa z oliwek. Olej będzie można wykorzystać po zużyciu wszystkich ząbków, więc w zależności od tego, czy chcecie do smażenia, czy nie, taki olej bym wybrała.
Biorę wielki słój 2-litrowy, szklany, z klamrą dla łatwego otwierania. Można oczywiście wziąć pojemność, jaką się chce.
Obieram wszystkie ząbki czosnku, umieszczam w słoiku i zalewam olejem.
Całość przechowuję w lodówce. Zamierzam zacząć z niego korzystać wtedy, gdy już świeży czosnek się skończy
Jakie jeszcze znacie sposoby konserwacji czosnku?
6 komentarzy