Śliwki węgierki we własnym syropie – przetwory na zimę

OLYMPUS DIGITAL CAMERA


Słoiki ze śliwkami, po pasteryzacji zmniejszają swoją objętość.

śliwki płuczemy w gorącej wodzie, wyjmujemy pestkii układamy w słoikachwarstwami, które posypujemy cukrem , nie za dużo – łyżeczkę cukru, dalej układamy warstwy lekko przyciskając, na konieczasypujemyznów cukrem. Nie dodajęw ogóle wody. Następny etap to już pasteryzacja, jak zwykle 30 min. I słoiki odwracamy do góry dnem do ostygnięcia.

Related posts

„Spaghetti” z cukinii

Ząbki czosnku w oleju na zimę.

Woda lawendowa – mój pierwszy hydrolat lawendowy DYI

0 comment

https://bazkar.pl 11 maja 2019 - 22:32
Ja kiedyś pasteryzowałam w piekarniku, ale niestety nie wyszło to na dobre. W garnku z wodą, to sprawdzony sposób. Warto jednak, żeby w danej "puli" do pasteryzacji były słoiki tej samej wysokości (albo podobnej). U mnie niestety zawsze jest z tym problem. Takie śliweczki do ciasta ucieranego są idealne!
Add Comment