4,K
Słoiki ze śliwkami, po pasteryzacji zmniejszają swoją objętość. |
Najprostszy sposób na wykorzystanie nadmiaru śliwek węgierek, to „przechowanie” ich we własnym syropie. Niestety, trochę czasu trzeba poświęcić na przygotowanie słoików i samych śliwek, ale to sama przyjemność, oczywiście dla tych, którzy lubią robić zapasy na zimę.
Przepis jest prosty:
śliwki płuczemy w gorącej wodzie, wyjmujemy pestki i układamy w słoikach warstwami, które posypujemy cukrem , nie za dużo – łyżeczkę cukru, dalej układamy warstwy lekko przyciskając, na koniec zasypujemy znów cukrem. Nie dodajęw ogóle wody. Następny etap to już pasteryzacja, jak zwykle 30 min. I słoiki odwracamy do góry dnem do ostygnięcia.
Śliwki same puszczą sok i zmniejszą swoją objętość (zob. zdjęcie). Wykorzystać można do ciast drożdżowych, kruchych, naleśników, racuchów, deserów, kompotów, itp. według własnego uznania.
0 comments
Ja kiedyś pasteryzowałam w piekarniku, ale niestety nie wyszło to na dobre. W garnku z wodą, to sprawdzony sposób. Warto jednak, żeby w danej "puli" do pasteryzacji były słoiki tej samej wysokości (albo podobnej). U mnie niestety zawsze jest z tym problem. Takie śliweczki do ciasta ucieranego są idealne!