Najlepsza herbatka ze świeżych ziół

Przepis tak prosty, że aż nie wiem, czemu sama na niego nie wpadłam… Podpatrzyłam na Cyprze.  Najlepsza w lecie, kiedy mamy w ogrodzie aromatyczne, świeże zioła. Zastępuje mi kawę, inne herbaty i zioła zalewane z suszu – teraz jest czas na świeże!

Zioła, które lubię i mam w ogrodzie zrywam i zalewam wrzątkiem. Ot, tyle.

Ja używam: tymianku, cząbru, melisy, mięty, lawendy, bergamotki (pysznogłówki, monardy inaczej, tego o). Biorę z garść-dwie, wrzucam do dzbanka i zalewam. Teraz można dodać laskę cynamonu, korzeń imbiru – co kto lubi. Jak trochę przestygnie, można rozpuścić łyżkę naturalnego miodu.



Można robić dolewki (ponownie zalewać wrzątkiem)!

Pycha!

Więcej o herbatce też tutaj.




Joanna.

Related posts

Pierwsze zbiory – cebula i zioła.

Werbena cytrynowa (Lippia trójlistna) – pierwszy sezon uprawy.

Sezon na suszenie ziół. Mierznica czarna – herbatka na stres.

0 comment

Anonimowy 15 kwietnia 2017 - 16:25
Mięta, pokrzywa, mniszek lekarski, pietruszka, lubczyk, babka i wiele innych zieleninek już rośnie więc tegoroczne herbatkowanie można już zaczynać. Ja zaczęłam.
Pozdrawiam. Edyta
Ogrodnicza Obsesja 17 kwietnia 2017 - 11:05
Ja też :) u mnie melisa, kocimiętka, monarda, tymianek, estragon - czyli ten sam skład
Anonimowy 18 kwietnia 2017 - 10:03
Dopiszę jeszcze coś na temat mięty. W zeszłym roku nasuszyliśmy ogromne ilości jabłek, nie do przejedzenia okazało się. W związku z tym na tegoroczną Wielkanoc ugotowałam pięciolitrowy gar "tradycyjnego, świątecznego" kompotu z suszu jabłkowego tylko zamiast goździków i cynamonu dałam na koniec sporą garść świeżej mięty. Mówię Wam, to był strzał w dziesiątkę. Tymbark jak nic. Nawet wnuczątko nie pisnęło tylko piło, a wybredne jest. W sezonie ze świeżych jabłek już taki gotowałam ale na Wielkanoc jeszcze nigdy :)
Pozdrawiam. Edyta
Ogrodnicza Obsesja 18 kwietnia 2017 - 10:12
wow :o super pomysł!
Add Comment