Na oknie jeszcze stały dwie dynie. Jedna większa, druga mniejsza. Dynie były mieszańcami, pisałam o tym tutaj. Stąd wyszły mi owoce z twardą skórką i nie takie słodkie. Ale zawsze swoje i zawsze to super zjeść swoje dynie w środku marca.
Ja przechowuję dynie, z braku alternatywy, na kuchennym parapecie. Sam parapet jest chłodny i nie grzeję pod nim, więc jest to jedno z najzimniejszych miejsc w mieszkaniu. W taki sposób te dwie dynie przetrwały kilka miesięcy, ale kilka wcześniejszych zgniło od środka. Więc to też zależy od owocu.
Wybrałam małą dynię na obiad i po rozkrojeniu znalazłam już raczej dojrzałe pestki i blady kolor wnętrza, taki jasnożółty.
Dynia nie jest słodka, tak jak np. olbrzymia, którą jadłam u Piotra w Jaworku.
Dynię obrałam ze skórki, sprawdziłam, co mam w kuchni i wyszedł mi ten oto przepis na
– 1 dynia średnia
– 1 cebula i kawałek
– pół papryki czerwonej
– przyprawy – co lubicie, a u mnie: kumin, tymianek własny, papryka czerwona, sól i pieprz
– pół 500g kartonika przecieru pomidorowego (najlepszy by tu był sos pomidorowy własnej roboty, ale zjadłam zapasy już dawno!)
– 1 łyżka oleju kokosowego (do podsmażenia)
– trochę wody
Dynię obrałam, paprykę i dynię pokroiłam w kostkę, a cebulę w piórka. Podsmażyłam całość na oleju kokosowym, dodałam przyprawy, dolałam troszkę wody i poddusiłam ok. 7-8 minut. Dynia jeszcze nie zmiękła, ale papryka już tak. Dodałam sosu pomidorowego i jeszcze kilka minut pomieszałam. Doprawiłam całość do smaku i wyszły pyszne warzywa w sosie.
Więcej o dyni i przepis krok po kroku:
Można wykorzystać różne warzywa, mieszać smaki, dodać inne przyprawy. Można zamiast sosu pomidorowego dodać swój ulubiony.
Można jeść same albo podawać z czymś, np. ryżem czy ziemniakami, co kto lubi.
No i tyle. Taki przepis szybki i prosty, a zarazem pyszny. Polecam eksperymentowanie ze smakami, bo zawsze coś może nas mile zaskoczyć.
Joanna.
7 komentarzy
สล็อต ออนไลน์
Gclub