Buraczki – przysmak na zimę

przez Ogrodnicza Obsesja
55 wejścia
 
Słoiczki opisane wędrują do spiżarni 🙂
Dla tych, którzy są smakoszami czerwonych buraczków, bez względu na odmianę, bo przecież wszystkie są zdrowe i smaczne, podaję przepis na to, jak szybko zrobić sałatkę, która przyda się do obiadu, a barszczyk może być wykorzystany do popijania np. krokietów. 
Ok. 3 kg buraczków gotujemy. Jak są już miękkie, zalewamy zimną wodą – to jest konieczne, bo wówczas fajnie się je obiera. A więc obieramy i tniemy na tarce lub w robocie kuchennym na piórka albo talarki. Do tego dodajemy cebulę 3 sztuki – pociętą cienko na półksiężyce lub w robocie poszatkowaną oraz 3-6 dużych ząbków czosnku roztartego.  
Teraz czas na przygotowanie zalewy:

1 l wody + 1,5 szklanki cukru + 10 ziaren angielskiego ziela + 10 ziaren pieprzu + 10 listów laurowych + 2 łyżki soli kamiennej – gotujemy 5 minut, odstawiamy, dodajemy szklankę octu 10 %. Teraz zalewamy buraczki – przez sitko, żeby przyprawy nie dostały się do sałatki. Przykrywamy i odstawiamy na 24 godziny.
Pocięte buraczki i cebula.
Po tym czasie odlewamy barszczyk do garnka, musimy go zagotować przed rozlaniem do słoiczków. Buraczki pakujemy do słoiczków, dolewamy na koniec łyżkę oleju lub oliwy z oliwek i pasteryzujemy 30 minut.   
Smacznego!
Rozalka. 

Podobne tematy

Zostaw komentarz

* Umieszczając komentarz, akceptujesz Politykę Prywatności tej strony.

Ta strona wykorzystuje pliki cookies w celu zapewnienia jej prawidłowego działania, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie ciasteczek? Akceptuję Więcej informacji w Polityce Prywatności.

Polityka Prywatności i Cookies