351
Słoiczki opisane wędrują do spiżarni 🙂 |
Dla tych, którzy są smakoszami czerwonych buraczków, bez względu na odmianę, bo przecież wszystkie są zdrowe i smaczne, podaję przepis na to, jak szybko zrobić sałatkę, która przyda się do obiadu, a barszczyk może być wykorzystany do popijania np. krokietów.
Ok. 3 kg buraczków gotujemy. Jak są już miękkie, zalewamy zimną wodą – to jest konieczne, bo wówczas fajnie się je obiera. A więc obieramy i tniemy na tarce lub w robocie kuchennym na piórka albo talarki. Do tego dodajemy cebulę 3 sztuki – pociętą cienko na półksiężyce lub w robocie poszatkowaną oraz 3-6 dużych ząbków czosnku roztartego.
Teraz czas na przygotowanie zalewy:
1 l wody + 1,5 szklanki cukru + 10 ziaren angielskiego ziela + 10 ziaren pieprzu + 10 listów laurowych + 2 łyżki soli kamiennej – gotujemy 5 minut, odstawiamy, dodajemy szklankę octu 10 %. Teraz zalewamy buraczki – przez sitko, żeby przyprawy nie dostały się do sałatki. Przykrywamy i odstawiamy na 24 godziny.
Po tym czasie odlewamy barszczyk do garnka, musimy go zagotować przed rozlaniem do słoiczków. Buraczki pakujemy do słoiczków, dolewamy na koniec łyżkę oleju lub oliwy z oliwek i pasteryzujemy 30 minut.
Smacznego!
Rozalka.