Kiedy w ogrodzie obfitość cukinii, lubię robić szybkie i proste potrawy z niej. Jedną z nich jest „spaghetti”.
Do zrobienia tego przepisu potrzebujemy takiego akcesorium kuchennego, zwanego „spiralizer” albo „temperówka” albo „tarka spiralna” do warzyw. Sporo jest tego typu przyborów. Ja wybrałam taki, jak na zdjęciu za około 150 zł kilka lat temu. Ma trzy rodzaje ostrzy, można zrobić z niego np. takie płatki ziemniaków oraz dwa typy „spaghetti: grubsze i cieńsze. Tego zakupu nie żałuję, bo przydaje się właśnie przy tej potrawie, którą w sezonie robię kilka razy. Bez tego narzędzia, ciężko jest ręcznie uzyskać takie cienkie paski i przepis nie jest już szybki :).
Składniki: cukinia, wybrany sos do cukinii, opcjonalnie ser do posypania.
Cukinie wybieram młode, takie które nie mają jeszcze dużych pestek w środku. Tutaj akurat wziełam żółtą, o szczególnie miękkiej skórce.
Młode cukinie spokojnie jem na surowo, są słodkie i soczyste. Ze starszych, większych o grubszej skórce częściej robię już sosy czy „leczo”.
Cukinię przekroiłam na pół, zamontowałam na urządzeniu i zrobiłam „makaron”. Kota pomagała :).
Na patelni podgrzałam jeden z moich tegorocznych sosów z cukinii. Można tutaj użyć jakiegokolwiek Waszego ulubionego sosu z pomidorów, cukinii, papryki czy dyni, sprawdzi się też świetnie pesto bazyliowe czy inne. Można też najpierw podsmażyć posiekany czosnek, do tego wlać sos – czasem tak robię.
Do dobrze podgrzanego sosu dodaję mój cukiniowy makaron, parę minut mieszam, aby wszystko się podgrzało, ale cukinia nie musi się ugotować.
Gorącą cukinię z sosem przekładam na talerz, posypuję startym serem np. grana padano czy coś podobnego – co lubicie. Można posypać ziarnami dyni albo słonecznika, listkami bazylii, wedle uznania. I koniec.
Prawda, że proste? Coś byście zmienili, dodali?
11 komentarzy
Brzmi smacznie. 🙂
Co dodałbym? Natkę pietruszki.
Pasować mogłyby też podduszone pieczarki (lub inne grzyby, ale wtedy dłużej trwałoby przygotowanie tego spaghetti).
Mhm, natka jak najbardziej 🙂 W ogóle można tutaj świrować ze składnikami 🙂
Mniam… Pychota… Maszynki takiej nie mam, znaczy do grzybów tylko używam bo nie mam tych końcówek… Ups… Z cukini można tyle dań zrobić że aż nie wiadomo co. Samo zdrowie. Pozdrawiam.
Dokładnie 🙂 Pozdrawiam serdecznie!
Ale ot wygląda smacznie, zabieram się do robienia
Wygląda przepysznie, nigdy nie sądziłam że można tak wykorzystać dynie 🙂
Napewno wypróbuje!
super przepis, dodaje do ulubionych i mam nadzieję, że uda się wypróbować niedługo 😉
Spaghetti z cukinii brzmi interesująco 😀 Dodaję jako ulubione i w tygodniu na pewno przygotuję, mam nadzieję, że wszyscy będą zadowoleni. Dzięki za przepis!
Podchodziłam sceptycznie, ale to świetny zamiennik klasycznego makaronu.
Mam cukinie. Muszę tylko kupić taką maszynkę do robienia makaronu. Taki makaron z cukinii polecam dla cukrzyków, bo ma niski indeks glikemiczny.
Zawsze mam nadmiar cukinii i poza leczo czy placuszkami zwykle nie wiem co z tym zrobić. Koniec końców cieszą się z tego kury. Muszę tego spróbować 🙂