Home Przepisy „Spaghetti” z cukinii

„Spaghetti” z cukinii

by Ogrodnicza Obsesja

Kiedy w ogrodzie obfitość cukinii, lubię robić szybkie i proste potrawy z niej. Jedną z nich jest „spaghetti”.

Do zrobienia tego przepisu potrzebujemy takiego akcesorium kuchennego, zwanego „spiralizer” albo „temperówka” albo „tarka spiralna” do warzyw. Sporo jest tego typu przyborów. Ja wybrałam taki, jak na zdjęciu za około 150 zł kilka lat temu. Ma trzy rodzaje ostrzy, można zrobić z niego np. takie płatki ziemniaków oraz dwa typy „spaghetti: grubsze i cieńsze. Tego zakupu nie żałuję, bo przydaje się właśnie przy tej potrawie, którą w sezonie robię kilka razy. Bez tego narzędzia, ciężko jest ręcznie uzyskać takie cienkie paski i przepis nie jest już szybki :).

Składniki: cukinia, wybrany sos do cukinii, opcjonalnie ser do posypania.

Cukinie wybieram młode, takie które nie mają jeszcze dużych pestek w środku. Tutaj akurat wziełam żółtą, o szczególnie miękkiej skórce.

Młode cukinie spokojnie jem na surowo, są słodkie i soczyste. Ze starszych, większych o grubszej skórce częściej robię już sosy czy „leczo”.

Cukinię przekroiłam na pół, zamontowałam na urządzeniu i zrobiłam „makaron”. Kota pomagała :).

Na patelni podgrzałam jeden z moich tegorocznych sosów z cukinii. Można tutaj użyć jakiegokolwiek Waszego ulubionego sosu z pomidorów, cukinii, papryki czy dyni, sprawdzi się też świetnie pesto bazyliowe czy inne. Można też najpierw podsmażyć posiekany czosnek, do tego wlać sos – czasem tak robię.

Do dobrze podgrzanego sosu dodaję mój cukiniowy makaron, parę minut mieszam, aby wszystko się podgrzało, ale cukinia nie musi się ugotować.

Gorącą cukinię z sosem przekładam na talerz, posypuję startym serem np. grana padano czy coś podobnego – co lubicie. Można posypać ziarnami dyni albo słonecznika, listkami bazylii, wedle uznania. I koniec.

Prawda, że proste? Coś byście zmienili, dodali?

You may also like

11 komentarzy

Tomek 6 września 2021 - 21:13

Brzmi smacznie. 🙂
Co dodałbym? Natkę pietruszki.
Pasować mogłyby też podduszone pieczarki (lub inne grzyby, ale wtedy dłużej trwałoby przygotowanie tego spaghetti).

Reply
Ogrodnicza Obsesja 7 września 2021 - 11:20

Mhm, natka jak najbardziej 🙂 W ogóle można tutaj świrować ze składnikami 🙂

Reply
Agata 14 września 2021 - 18:49

Mniam… Pychota… Maszynki takiej nie mam, znaczy do grzybów tylko używam bo nie mam tych końcówek… Ups… Z cukini można tyle dań zrobić że aż nie wiadomo co. Samo zdrowie. Pozdrawiam.

Reply
Ogrodnicza Obsesja 19 grudnia 2021 - 20:59

Dokładnie 🙂 Pozdrawiam serdecznie!

Reply
ogrodykolakowscy 23 września 2021 - 14:45

Ale ot wygląda smacznie, zabieram się do robienia

Reply
Narzędzia 30 stycznia 2022 - 11:01

Wygląda przepysznie, nigdy nie sądziłam że można tak wykorzystać dynie 🙂
Napewno wypróbuje!

Reply
ecofrio 2 lutego 2022 - 09:00

super przepis, dodaje do ulubionych i mam nadzieję, że uda się wypróbować niedługo 😉

Reply
Waterspec 4 maja 2022 - 21:24

Spaghetti z cukinii brzmi interesująco 😀 Dodaję jako ulubione i w tygodniu na pewno przygotuję, mam nadzieję, że wszyscy będą zadowoleni. Dzięki za przepis!

Reply
numizmatyki.pl 25 maja 2022 - 01:42

Podchodziłam sceptycznie, ale to świetny zamiennik klasycznego makaronu.

Reply
atujest-www 22 sierpnia 2022 - 00:09

Mam cukinie. Muszę tylko kupić taką maszynkę do robienia makaronu. Taki makaron z cukinii polecam dla cukrzyków, bo ma niski indeks glikemiczny.

Reply
Mirek 16 grudnia 2022 - 20:29

Zawsze mam nadmiar cukinii i poza leczo czy placuszkami zwykle nie wiem co z tym zrobić. Koniec końców cieszą się z tego kury. Muszę tego spróbować 🙂

Reply

Leave a Comment