290
Świeże kwiaty mniszka lekarskiego |
Rok 2014 jest wyjątkowy w naszych ogrodach. Zima o nas zapomniała, wiosna szybko
przyszła i nasze łąki zakwitły mleczami. Koniec kwietnia, a ja już zrobiłam syrop z mniszka lekarskiego. Polecam wszystkim, którzy często walczą z przeziębieniem, kaszlem i bólem gardła. Nie zaleca się dla osób z chorobą wrzodową żołądka, mniszek wzmaga wydzielanie soków żołądkowych
Syrop z mniszka z imbirem
Można zrobić bez imbiru. Składniki :
500 kwiatów mniszka
2 cytryny
1 litr wody
1 kg cukru
ok.10cm korzenia imbiru
Zbieramy kwiaty mniszka rozwinięte, jak największe, w miejscach oddalonych od dróg.
Kwiaty rozkładamy na białym płótnie lub papierze, po to żeby wyszły czarne robaczki, pająki i ślimaczki ( wszystkie te żyjątka były w moich mleczach). Po kilku minutach wrzucamy kwiaty mniszka do garnka bez płukania, ja wszystkie jeszcze przejrzałam, na wszelki wypadek, dodajemy pokrojony w cieniutkie plasterki imbir, zalewamy wodą. Po zagotowaniu jeszcze 15 minut trzymamy na ogniu. Odstawiamy na 24 godziny pod przykryciem.
Następnie wywar przelewamy przez sitko i odciskamy kwiaty. Dodajemy sok z 2. cytryn, cukier i gotujemy na niewielkim ogniu co najmniej 3 godziny. Gorący wlewamy do słoiczków, które zakręcamy i odwracamy do góry dnem, nie trzeba pasteryzować
.
Rozalka.
0 comments
Jak tylko uda mi się zebrać tyle kwiatuszków (mam! na działce obok, u wujka, problem jest w tym, że jestem na końcówce ciąży i tu może być wyzwanie), to zrobię:) Robiłam w zeszłym roku i dużo porozdawałam w prezencie.
Zapraszam do siebie!
http://domprzywiosennej5.blogspot.com/
pięknie tam u Ciebie! 🙂 pozdrawiam ciepło!
Syrop z mniszka się robi:)