Przetwory – mizeria z ogórków na zimę

przez Ogrodnicza Obsesja
49 wejścia
Sezon ogórkowy w pełni. Dla smakoszy mizerii polecam sprawdzoną sałatkę z ogórków z dodatkiem musztardy francuskiej, którą właśnie zrobiłam. Wymaga krótkiego pasteryzowania.

Składniki: 3 kg ogórków , 3 szklanki wody, 1 szklanka octu winnego, 1 szklanka cukru, 2 łyżki soli, 3 łyżki musztardy francuskiej.
Wykonanie: ogórki wypłukać i bez obierania pokroić w cienkie plastry. Zalać zaprawą przygotowaną z w/w składników i zostawić na 4-5 godzin.
 
 
 
Przełożyć do słoiczków ogórki z zaprawą, lekko ubić, tak by zaprawa zakrywała mizerię. Pasteryzować 10-15 min.  na małym ogniu.
 
 Rozalka

Podobne tematy

Zostaw komentarz

* Umieszczając komentarz, akceptujesz Politykę Prywatności tej strony.

Ta strona wykorzystuje pliki cookies w celu zapewnienia jej prawidłowego działania, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie ciasteczek? Akceptuję Więcej informacji w Polityce Prywatności.

Polityka Prywatności i Cookies