Coś na żołądek – Orzechówka

przez Ogrodnicza Obsesja
41 wejścia
Lipiec to czas robienia nalewki na niedojrzałych owocach orzecha włoskiego. Przepis jest prosty i sprawdzony. Nalewka ta pomaga w dolegliwościach żołądkowych.

Składniki (ja robiłam podwójną porcję):
13. jeszcze zielonych włoskich orzechów w łupinach, tak miękkich, żeby można było przebić igłą
1 litr spirytusu
½ kg cukru
1 litr wody
przyprawy – według uznania: goździki, gałka muszkatołowa lub bez przypraw
Czas przygotowania: 7,5 miesiąca (z dojrzewaniem)
Wykonanie :
Orzechy sparzyć wrzątkiem, po godzinie wodę odlać. Namoczyć w zimnej wodzie na godzinę, żeby zmiękły, a następnie pokroić na małe kawałki (w rękawiczkach, bo mogą pobrudzić ręce). Włożyć do gąsiorka, dodać ½ łyżeczki goździków i tyle samo gałki muszkatołowej. Zalać spirytusem. Zamknąć dokładnie! Odstawić na miesiąc i co jakiś czas potrząsać.
Po tym czasie zagotować syrop z cukru i wody, wystudzić. Zmieszać z nalewką orzechową, odstawić na 2 tygodnie do sklarowania. Przefiltrować przez bibułę filtracyjną lub flanelową ściereczkę.
Rozlać do butelek, dobrze zakorkować. Orzechówka powinna dojrzewać pół roku – co najmniej.
Rozalka.

Podobne tematy

Zostaw komentarz

* Umieszczając komentarz, akceptujesz Politykę Prywatności tej strony.

Ta strona wykorzystuje pliki cookies w celu zapewnienia jej prawidłowego działania, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie ciasteczek? Akceptuję Więcej informacji w Polityce Prywatności.

Polityka Prywatności i Cookies