Jak rozpoznać mączniak rzekomy na dyniowatych w początkowej fazie?

przez Ogrodnicza Obsesja
50 wejścia

Mączniak rzekomy pojawia się często na różnych roślinach, w tym na warzywach, np. dyniach, cukiniach. U mnie często występuje na winorośli w późniejszym okresie, np. wrześniu. Prewencyjnie warto pryskać regularnie wywarem ze skrzypu, niektórzy polecają pryskanie np. rozcieńczonym mlekiem w celu zasiedlenia części rośliny przez te dobre szczepy (ja tego jeszcze nie próbowałam, może za rok). Ale czasem mączniak i tak się pojawia i można pierwsze sygnały wychwycić i liście nimi dotknięte usuwać. Na niektórych odmianach dyniowatych można pomylić mączniak z plamami właściwymi danemu gatunkowi, dlatego przedstawiam parę zdjęć, na których wyraźnie widać, co jest co.

Tak wyglądają zdrowe liście jednej z odmian cukinii, zdaje mi się, że to Nefretiti.
Liście mają naturalnie takie piękne, nieregularne (to ważne) plamy.

A tak wyglądają początki mączniaka – te okrągłe, białe kropki to właśnie mączniak. W zielonym kółku, plama naturalna, właściwa dla tej odmiany.

Można go usunąć fizycznie, bo to jest taki nalot na liściu i jak przejedziecie palcem, to go po prostu ściągniecie.

Czasami trzeba się przyjrzeć naprawdę dokładnie.

A czasami sprawa jest jasna…

W późniejszej fazie te białe kropki ogarniają coraz większą powierzchnię liścia i kolejne liście i tak dalej, co spowalnia wzrost rośliny, a jak już bardzo mocno jest pokryta mączniakiem, to wręcz może zahamować i wzrost, i owocowanie. Dlatego przy cukiniach, dyniach warto takie liście usuwać i na bieżąco pryskać wywarem ze skrzypu, wyciągiem z czosnku i co tam jeszcze naturalnego macie – gnojówki z ziół, wywary itp.

Macie jakieś naturalne sposoby na mączniaka? Co jeszcze robicie?

Joanna.

Podobne tematy

0 komentarzy

Tomek z PP 22 lipca 2018 - 17:07

Chciałbym się podzielić doświadczeniami z mączniakiem, ale takowych nie mam… 🙂
Jeżeli u mnie pojawiał się mączniak, to w samej końcówce sezonu, więc już nie było sensu się nim przejmować.
Niemniej mam pytanie. Jakie mogą być przyczyny pojawienia się mączniaka?

Odpowiedz
Ogrodnicza Obsesja 23 lipca 2018 - 06:17

Wydaje mi się, że patogeny mączniaka są po prostu obecne w środowisku i jeśli pojawi się wystarczająco dużo czynników sprzyjających ich rozwojowi, to się rozwijają. Np. duża wilgotność, wysoka temperatura i brak przewiewu (czyli rośliny gęsto, dużo liści) – i wtedy mączniak może się rozwijać w najlepsze.

Odpowiedz
Tomek z PP 23 lipca 2018 - 06:43

No właśnie, ten brak przewiewu… U mnie dbam o to, żeby duże rośliny miały sporo miejsca i może dlatego nie widuję zbyt często mączniaka?

Odpowiedz
Ogrodnicza Obsesja 23 lipca 2018 - 07:16

No może. U mnie to zwykle wszystko nagromadzone, częściowo wynik strategii (posadź więcej, bo ślimaki i nornice zjedzą), a częściowo po prostu ciągle tak mam 🙂

Odpowiedz
Tomek z PP 23 lipca 2018 - 08:17

Tak, jak masz, jest super, tylko najwidoczniej odpowiada to też różnym niechcianym organizmom. 🙂
Strategia też jest prawidłowa, bo naturalnym jest, iż nie wszystko urośnie…

Odpowiedz
Piotr 23 lipca 2018 - 13:23

Przyznam się szczerze, że nie miałem jeszcze z czymś takim do czynienia, chyba, że niezbyt dokładnie się przyglądałem 😛 A to już inna kwestia 😛

Odpowiedz
Ogrodnicza Obsesja 23 lipca 2018 - 16:28

A jak nie miałeś, to tylko się cieszyć! 😉

Odpowiedz
Target 9 sierpnia 2018 - 15:25

Świetnie napisane i jasno wytłumaczone. Niestety bardzo łatwo jest przeoczyć pierwsze objawy. A dobrze jest jak najszybciej rozpoznać chorobę, ponieważ w początkowym stadium bardzo łatwo jest zwalczyć ją środkami ekologicznymi 🙂

Odpowiedz

Zostaw komentarz

* Umieszczając komentarz, akceptujesz Politykę Prywatności tej strony.

Ta strona wykorzystuje pliki cookies w celu zapewnienia jej prawidłowego działania, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie ciasteczek? Akceptuję Więcej informacji w Polityce Prywatności.

Polityka Prywatności i Cookies