1,K
Ponieważ ostatnio nakręciłam się bardzo na mrożenie wszystkiego, czego mam nadmiar, to podaję krótką instrukcję, jak mrożę koperek.
1. Ucinam, świeży płuczę i suszę (nie chcemy mrozić mokrego, bo będzie cały dodatkowo oszroniony).
2. Siekam.
3. Dystrybuuję do plastikowych pojemniczków, można do woreczków, najlepiej szczelnie zamkniętych (tak a la próżniowo – wypuścić możliwie dużo powietrza; dzięki temu też oszczędzamy miejsce w zamrażalniku).
4. Pojemniczki podpisuję i wkładam do zamrażarki.
Koperek można też suszyć.
Tutaj filmik, jak mrożę – żadna filozofia to nie jest, ale czasem warto się podzielić sposobem wykonania nawet takiej z pozoru prostej czynności.
Czy macie jakieś inne sposoby konserwacji koperku?
Joanna.
0 comments
Mrożenie to najlepszy sposób na przechowywanie koperku na zimę. Mrożę tez pietruszkę, szczypiorek, bazylię, tymianek…warto też na kubeczku napisać datę mrożenia przydaje się gdy mamy kilka partii jednego produktu albo gdy się znajdzie w odchłani zamrażarki jakiś kubeczek 😉
Ja zawsze mrożę koperek, pietruszkę, bazylię,lubczyk,pora,liście selera,szpinak. Zimą jak znalazł. Moja koleżanka koperek przechowuje w słoiczkach konserwowany solą. Ja jednak zawsze mrożę. Pozdrawiam:):):)
Ja również mrożę koperek, pietruszkę i szczypiorek. Często też w zimie hoduję natkę pietruszki i cebulę w doniczkach, wsadzając korzeń i cebulkę w ziemię.