Mączlik szklarniowy na jarmużu i jak sobie z nim radzę (lub nie radzę).

przez Ogrodnicza Obsesja
87 wejścia

W tym roku po raz pierwszy posadziłam jarmuż. Małe sadzonki kupiłam w sklepie ogrodniczym, ale można spokojnie rozmnażać z nasion i tak pewnie jest najlepiej.
Mam jarmuż zielony i bordowy, niestety w sklepie nie było bardziej szczegółowych nazw odmian.
Urósł pięknie i jest pyszny. Lubią go też ślimaki, ale jak coś to nacierają na dolne liście, a górne biorę ja. Ostatnio niestety pojawił się na nich jeszcze jeden amator – mączlik szklarniowy.

Ten owad, uznawany za szkodnika, często spotykany jest na roślinach domowych – to takie małe, białe muszki, wznoszące się chmurą z rośliny po jej poruszeniu. Składają jaja na dolnych częściach liści, wypijając soki. W lecie pojawić się mogą też w ogrodach i nie tylko w szklarniach. To właśnie się stało u mnie z jarmużem.

Chmary muszek wzlatują do góry, gdy poruszam liśćmi.
Postanowiłam te muszki zmyć i za pierwszym razem użyłam do tego wody z odrobiną mydła potasowego, do tego jeszcze pachnącego czosnkiem. Akurat miałam takie mydło w altanie, kupione dawno już temu, więc użyłam.

Tutaj filmik z połowy lipca, gdzie mowa o mączliku od drugiej minuty:

Wzięłam wiaderko z wodą i szmatkę i każdy liść przemywałam.
Liście jarmużu są bardzo pofalowane i twarde, więc już widziałam, że dokładnie zmyć się wszystkiego nie da.
Kolejnym razem użyłam już tylko wody i szmatki. Myślę, że mydło potasowe nie jest konieczne, bo nie zapobiegnie ponownemu składaniu jaj przez muszki.

Teraz mączlika jest mniej, ale ciągle jest.
Jarmuż po tych ok. 2 miesiącach, od kiedy zauważyłam, że mączlik urzęduje, nie zmienił się jakoś drastycznie, nie podupadł na zdrowiu, liście nie zwiędły.
Jedynym problem jest to, że jak chcę sobie zjeść jarmuż, to muszę wybierać czyste liście lub bardzo dobrze je myć.

A tutaj filmik już z sierpnia, tym razem skupiony na mączliku, trochę lepiej pokazuje gościa:

A Wy macie jakieś ekologiczne sposoby na mączlika?

Joanna.

Podobne tematy

8 komentarzy

Chrabąszczyk 17 sierpnia 2017 - 08:22

a może przemycie wódką pomoże? A w zakamarki użyłabym patyczków do uszu.

Odpowiedz
ankaskakanka 17 sierpnia 2017 - 09:27

U mnie w zeszłym roku nic nie pomogło. Chemia ani organiczne mieszanki nie dały rady.

Odpowiedz
Ogrodnicza Obsesja 17 sierpnia 2017 - 19:58

😮 nie pomyślałam o wódce…

Odpowiedz
Ogrodnicza Obsesja 17 sierpnia 2017 - 19:59

dobra wiadomość jest taka, że one nie zimują, więc za jakieś 2 miesiące same znikną 😉 a póki co dzielimy się jarmużem…

Odpowiedz
BasiaW 20 sierpnia 2017 - 14:04

Mam ten sam problem:-(

Odpowiedz
Unknown 3 kwietnia 2019 - 21:38

Niestety też mam mączliki i przezimowały. Końcem lutego wyrzucalam do śmietnika jarmuż z maczlikami. One się hibernują, kiedy wniosła liście do domu i ruszałam je to odfruwały.

Odpowiedz
Magda 9 września 2020 - 10:29

a myślicie, że mozna zjeśc go po prostu myjąć liście i tyle?

Odpowiedz
Ogrodnicza Obsesja 15 września 2020 - 12:43

dobrze umyć i można jeść, myślę

Odpowiedz

Zostaw komentarz

* Umieszczając komentarz, akceptujesz Politykę Prywatności tej strony.

Ta strona wykorzystuje pliki cookies w celu zapewnienia jej prawidłowego działania, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie ciasteczek? Akceptuję Więcej informacji w Polityce Prywatności.

Polityka Prywatności i Cookies