Home Przepisy Wegańska zupa dyniowa z migdałami i orzechami włoskimi.

Wegańska zupa dyniowa z migdałami i orzechami włoskimi.

by Ogrodnicza Obsesja

Wiosną naszło mnie na zupę dyniowo i ponieważ mam jeszcze dynie piżmowe z ogrodu, postanowiłam zrobić. Jest bardzo prosta i szybka, ok. 20-30 minut. Przy okazji wyszła wegańska.

Moje składniki na 1.5 litrowy garnek zupy:

  • 1 mała dynia piżmowa Muscade de Provence
  • ok. 1 litra wody
  • dwie garście migdałów
  • garść obranych orzechów włoskich
  • łyżka posiekanego świeżego imbiru
  • łyżeczka koncentratu pomidorowego (opcjonalnie, tylko do smaku – bardzo dobra będzie i bez niego)
  • 50 ml mleczka kokosowego
  • sól i pieprz do smaku

Z dyni wybieram miąższ tym sposobem:

Miąższ wrzucam do garnka i zalewam wodą tak, żeby woda prawie przykryła kawałki miąższu. Można dać mniej wody – ja dałam po brzegi potem musiałam odlać ok. 3 chochle, bo chciałam mieć gęstszy krem.

Gdy dynia się gotuje (ok. 15 minut), sparzam migdały, obieram je ze skórek i siekam. Wyłuskuję orzechy włoskie. Obieram i siekam imbir.

Przy końcu gotowania dyni, wrzucam imbir. Wszystko blenduję, dodając mleczko kokosowe, koncentrat pomidorowy, sól i pieprz tak, żeby mi smakowało. Na sam koniec dorzucam posiekane, obrane ze skórek migdały i wszystko blenduję jeszcze raz razem. Migdały będą w małych kawałeczkach, co uwielbiam! Zupa jest gotowa. Przelaną do talerza, posypuję orzechami włoskimi.

Bardzo lubię orzechy i migdały w zestawieniu z dynią i mam nadzieję, że Wam też posmakuje, jeśli jeszcze nie próbowaliście. Koniecznie dajcie znać z komentarzu!

Joanna.

You may also like

2 komentarze

Agata Zinkiewicz 23 kwietnia 2021 - 15:03

Uwielbiam zupę dyniowa, z migdałami jeszcze nie próbowałam. Dzięki za przepis. Pozdrawiam.

Reply
Ogrodnicza Obsesja 2 maja 2021 - 13:09

Pozdrawiam! 🙂

Reply

Skomentuj Agata Zinkiewicz Cancel Reply